Veel natuurlijk!

Deel dit bericht:

Solotentoonstelling van Matilde Zijp met landschappen en installaties

Van 11 t/m 26 november 2017

Gepresenteerd als installatie verbeeldt het werk van Matilde Zijp een wondere wereld van vorm en kleur ergens tussen droom en werkelijkheid, mededogen en afschuw, betrokkenheid en vervreemding.

Grote schilderijen op papier in alkyd, acrylverf en krijt tonen landschappen. Indrukken die de kunstenaar opdeed tijdens haar jeugd in Friesland vormen de bron: bossen en velden die lieflijk en warm kunnen zijn, maar ook troosteloos en verlaten. Wandelingen in Schotland, IJsland, Scandinavië en Spanje vormen de directe aanleiding voor de schilderijen. In haar landschappen paart Matilde stilte aan onrust, orde aan chaos, lichtheid aan zwaarte, realisme aan betovering. De landschappen komen tevoorschijn uit een snelle zwierige toets in contrastrijke heldere kleuren op een gelaagde ondergrond. Ze getuigen van een wereld waarin eenzaamheid en bewogenheid hand in hand gaan.

Kleinere werken – tekeningen en schilderijen op muziekparituren, gebruikte schriftjes, oude liturgische teksten, beschilderde houten objecten – zijn gevat in decoratieve lijsten. Er zijn vooral bloemen en bomen, velden en zeegezichten maar ook een enkel portret en soms een hondje of een konijn. Tekst, beeld, decoratie, figuratie en abstracte elementen werken op elkaar in en gaan een organische verbinding aan. De werken doen verslag van alledaagse observaties.

Schilderen is voor Matilde een manier om zich tot de wereld te verhouden. Het is een spel dat serieus en vanuit een intense betrokkenheid gespeeld wordt, maar altijd zijn spontaniteit en openheid behoudt. Haar visie op haar werk zit in de handeling van het schilderen zelf. Het schilderij is haar werkelijkheid, het schilderen haar vorm van zijn.

De tentoonstelling is te zien van 11 t/m 26 november.

Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Nicole Roepers, conservator Museum De Lakenhal, opent de tentoonstelling op zaterdag 11 november om 16.00 uur. Daarna zal nog een kort muzikaal intermezzo plaatsvinden met liederen van B. Bartok.

De kunstenaar is alle dagen aanwezig.