Kijk nou! Schau doch mal hin! – Lisa v/d Heijden en Marjan Waanders

Deel dit bericht:

Duo-tentoonstelling van Marjan Waanders en Lisa van der Heijden (Dld).

Van 31 maart t/m 15 april 2018

 

Met “Kijk nou! Schau doch mal hin!” presenteren Marjan Waanders en Lisa van der Heijden beelden en schilderijen.

Marjan Waanders is keramist. Ze maakt beelden van klei. Haar werkwijze is altijd systematisch. Ze werkt een bepaalde gedachte uit in een beeldenreeks, waarin de vorm van het beeld en het oppervlak ervan, de huid, elkaar versterken. Haar bijzondere techniek, het vele malen stoken en aanbrengen van engobes en glazuren, maakt haar beelden extra boeiend en vervreemdend. In haar hier getoonde serie “Transit” krijgt de beschouwer te maken met “vreemde” wezens die kunnen lijken op dieren en op mensen. Het zijn wezens die in zich in een overgang bevinden, wezens die misschien nog keuzes kunnen maken over de vorm van hun verandering. Transit dus als metafoor voor ontwikkeling, overgang, als weg naar het einde of naar een onbekende toekomst.

Lisa van der Heijden is schilder. Ze schildert het liefst op groot formaat. Haar werkwijze is nooit systematisch. Ze schildert vormen en kleuren die ze weer overschildert, bedekt onder een dunne laag wit, tot het moment dat er een soort herinnering over is van een emotie. De randen van haar schilderijen zijn bijna altijd open, alsof het werk onzichtbaar, schier oneindig, in de ruimte doorloopt. Ze bewerkt haar schilderijen, nadat het kleurruimtes zijn geworden, intuïtief met abstracte visuele middelen zonder te verwijzen naar de werkelijkheid. Het werk is de weergave van een andere werkelijkheid, een onbekende. Op de tentoonstelling laat zij één uitzondering zien, een werk uit de serie “Erinnerte Zeichen”.

De expositie is te zien van 31 maart t/m 15 april bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden.

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur, ook op Paasmaandag!

Op zaterdag, 31 maart 16.00 uur opent Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Museum De Lakenhal, de tentoonstelling. Tevens treedt Rob Gravelotte op met zang en gitaar.