ARS-prijs gewonnen door Patricia Nauta

Deel dit bericht:

Prijswinnaar 2 jaarlijkse ARS- prijs
en onthulling nieuw beeld van Koen de Vries
op 16 september 2018, 16.00 uur.

Dit jaar is opnieuw de 2 jaarlijkse ARS-prijs uitgereikt. De jury bestond uit Channa Boon, kunstenaar verbonden aan de Koninklijke Academie en kunsthistorica Ingrid van Santen en stond onder voorzitterschap van Bert Holman. De eerste beraadslaging leidde tot drie nominaties, en wel van Nicole Carvajal, Patricia Nauta en Lisa van der Heijden. De keuze viel uiteindelijk op Patricia Nauta. Het winnende werk heeft als titel: “De acteurs”.

In de motivatie van de jury: Het winnende foto van Patricia Nauta reflecteert op de klassieke schilderkunst. Zowel in de pose als de claire obscuur. Subtiel is de verwijzing naar het klassieke dubbele portret. Het is vooral de blik van de geportretteerde waar je meteen geraakt wordt.

Nicole Carvajal: Eigen beeldtaal roept een raadselachtige wereld op, waarin mysterie, vrijheid en gekte naar voren komen. Het spel met diepte, de wisselwerking tussen vlag en ruimte wordt op een speelse vindingrijke manier toeegpast. Lisa van der Heijden: De kunstenaar neemt een stap in het ongewisse. Op een subtiele manier wordt een ruimte opgeroepen, die de kijker een enorme vrijheid biedt. Je wil langer blijven kijken want het doek nodigt uit om te ontdekken en af te tasten.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 € en een driedimensionaal object ontworpen door Koen de Vries. Het nieuwe beeld, in brons gegoten, verwijst naar een meervoudige kus en wil op deze wijze waardering voor de kunstenaar in het algemeen en de laureaat in het bijzondere uitdrukken. Koen de Vries heeft zijn wens om kunstenaars te waarderen nog verder gestalte gegeven met de “Kuscollectie”, een chocolade versie gemaakt door Soetenso die bij ARS, Bakkerij Us Bertus, Van Manen aan tafel en Terpentijn verkrijgbaar is.

De ARS- ledententoonstelling is tijdens de Kunstroute te zien en loopt t/m 30 september.

Geopend vrijdag, zaterdag, zondag van 13- 17 uur en tijdens de kunstroute 12.00-18.00 uur.