Liefst elke dag één – Barthel Brussee

Solotentoonstelling van 25 januari t/m 9 februari 2020

Barthel Brussee toont in deze tentoonstelling schilderijen, aquarellen en tekeningen die gerelateerd zijn aan zijn grote passie: fietsen. Elke twee jaar maakt hij een fietsreis naar een Europese grote stad en legt hij zich de taak op om tijdens de reis gemiddeld per dag één schilderij en plein-air te maken.

Ook de wereld rondom zijn atelier en de Leidse regio verkent hij regelmatig per fiets en legt die vast op veelal kleine kartonnetjes met olieverf. Karton is licht, goedkoop een makkelijk per fiets te vervoeren. In de loop der jaren ontstonden honderden van deze kleine “studies” die een beeld geven van wat hij onderweg zag en meemaakte. Ze zijn een soort dagboek. De fiets speelt in dit werk soms een hoofdrol en soms een bijrol. In deze expositie zullen ook animaties te zien zijn, want Barthel Brussee beoefent vele disciplines waaronder ook die!

De expositie is te zien van 25 januari t/m 9 februari bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden.

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Toegang vrij.

Op zondag 26 januari 16.00 uur zal Barthel Brussee bij wijze van opening vertellen en voorlezen uit zijn geïllustreerde reisverslagen waaronder “Fietsend naar Barcelona” uit 2019.

Duizendpotig zijn wij

ARS ontmoet Gentse dichters

Thematentoonstelling van 4 t/m 16 februari 2020 in Gent

Tien Vlaamse dichters reageerden met poëzie op schilderijen, tekeningen, beelden, fotografie, installatie en video van negentien Nederlandse kunstenaars, leden van de kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae uit Leiden.

De tentoonstelling van deze werken is van 4 tot en met 16 februari 2020 in Gent bij ‘Het Rustpunt’ (in de gangen van het Karmelietenklooster) Burgstraat 46.

U bent welkom op de opening op zaterdag 8 februari om 16.00 uur wanneer de deelnemende dichters uit eigen werk voordragen en op zondag 15 februari om 16.00 uur bij het open podium voor dichters.

Op overige dagen bent u eveneens welkom tussen 10 en 17 uur. Aanbellen bij ‘Het Rustpunt’.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, die in mei 2019 al in Leiden te zien was, is een boek verschenen, waarin alle gedichten en beeldende werken zijn opgenomen. Dit boek, met als titel ‘Duizendpotig zijn wij’ is voor € 17,50 verkrijgbaar op 8 en 15 februari tijdens de expositie en bij diverse boekhandels in Gent.

Pink and Green and me in between – Lauran van Oers

Solotentoonstelling van 15 februari t/m 1 maart 2020

Lauran van Oers laat in deze expositie een overzicht van zijn tekeningen en schilderijen uit de afgelopen jaren zien. Zowel zijn abstract alsook zijn figuratief werk heeft zijn oorsprong in de natuur, het naakt en het zelfportret. Het abstracte werk balanceert op de grens van herkenbaarheid en ontstaat vaak door afwisselende krachten van maken en vernietigen. Tijdens dit proces is er zelden sprake van een concreet eindbeeld. Het werk groeit totdat hart en hoofd instemmen met het resultaat.

Aan zijn naaktschilderijen en – tekeningen liggen genot en verlangen ten grondslag. De schilder verandert het model in lijnen, vlekken en kleuren totdat er een nieuw beeld ontstaan is. Lust en schaamte, energie en kwetsbaarheid, komen hierbij samen.

Het kijkgenot is ook aan zijn landschapsschilderijen en –tekeningen af te lezen. Terwijl de schilderijen in brede kwaststreken neergezet zijn, ontstaan de tekeningen door fijne, zoekende, filigrane, haast nerveuze lijnen. De werken tasten het wankel evenwicht af tussen chaos en orde.

Zijn zelfportretten zijn vaak tronies, een zelfonderzoek met de nodige ironie. Het het lijkt als of hij de draak met zichzelf steekt. Is een portret van de kunstenaar een spiegel van de ziel of een masker?

Voor Lauran is niet alleen het kijken maar ook het schilderen een zintuigelijk genot.

De expositie is te zien van 15 februari t/m 1 maart 2020 bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Toegang vrij.

Op zondag 16 februari opent Astrid van Rijn, woord- en beeldend kunstenaar, de expositie.

Op zondag 1 maart 15.00 uur kunt u in gesprek met Lauran gaan om samen het werk af te ronden.